U bent hier: S for Software » Weblog

S for Software Blog

rss

S for Software is specialist in op het gebied van SnelStart. We ontwikkelen standaard producten ter aanvulling op SnelStart, en maatwerk voor klanten met specifieke wensen. Op dit blog plaatsen we artikelen om onze kennis te delen en voorbeelden van door ons gerealiseerde maatwerkoplossingen.


S-Maat Pandhuis - beleningen en lossingen

De banken kijken, door de crisis, steeds strenger naar de kredietwaardigheid van hun klanten. Het krijgen van een lening wordt voor de meeste mensen moeilijk. Niet gek dus dat het druk is bij de pandhuizen in Nederland.

Wij hebben voor een nieuw gestart pandhuis een maatwerkapplicatie ontwikkeld. SnelStart kan het proces van een pandhuis niet volledig automatiseren, dus hebben wij een oplossing ontwikkeld die slim geïntegreerd is met SnelStart.

Bij een pandhuis is het van groot belang dat de te verpanden objecten goed en betrouwbaar verwerkt worden in de administratie. Daarbij is, naast de waarde van de beleende objecten, de berekening van de verschuldigde rente onmisbaar. Maar ook bijvoorbeeld een foto van het beleende object en de periode van onderpand.

Het proces
Per nieuwe belening worden een beschrijving van het object, de waarde, kluislocatie, datum belening, medewerker en de klantgegevens vastgelegd.Wanneer de klant de belening wil verlengen wordt het beleenbewijs gescand, de verlenging wordt ingegeven en er wordt een nieuw beleenbewijs aangemaakt. De rente wordt direct afgerekend. Voor deze handeling hoeft de pandhuismedewerker niet naar de kluis.

Wil de klant de objecten lossen, dan wordt ook het beleenbewijs gescand. Hierbij heeft de medewerker van het pandhuis direct inzicht in de locatie en het door de klant te betalen bedrag. Wanneer het object vervolgens uit de kluis is gepakt en gescand, kan er worden afgerekend en is het object definitief uitgeschreven.Automatisch wordt de waarde van het object afgeboekt van de grootboekrekening kluissaldo, en wordt de rente bijgeboekt op de omzet. 

Koppeling en integratie met SnelStart 
De registratie van beleningen en lossingen gebeurt in S-Maat en de afrekening en administratie uiteraard in SnelStart. Ons uitgangspunt is namelijk dat we in maatwerk geen functionaliteit bouwen die standaard in SnelStart aanwezig is.

Wanneer de waarde en de rente van het te belenen product is vastgelegd vind de uitbetaling van het pandhuis aan de klant plaats. Bij het afronden van de transactie in S-Maat wordt een verkooporder aangemaakt in SnelStart waardoor de uitbetaling (lening) in SnelStart wordt geboekt (met de module Contant). De transactie in S-Maat wordt pas definitief afgerond, als er in SnelStart een betaling is geregistreerd.

Voor een verlenging wordt vergelijkbaar gewerkt. In SnelStart staat dan een order aangemaakt voor het af te rekenen rentebedrag.

Bij het lossen van de belening wordt ook weer gebruik gemaakt van SnelStart. De medewerker van het pandhuis ziet op het scherm welk bedrag de klant moet lossen. Vervolgens wordt de belening in S-Maat afgesloten en financieel in SnelStart verwerkt. Mocht de klant tegelijk een winkelaankoop doen, dan kan deze aankoop direct worden verwerkt op dezelfde factuur in SnelStart.

Overzichten
Een andere handige tool is het overzicht van alle actieve maar vervallen panden, gebaseerd op de vervaldatum van belening.
b i u citaat


CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Reactie opslaan
0 Reacties
SnelStart 12 koppelingen database en Gateway
SnelStart 12 koppelingen database en Gateway

Excel-kasboek importeren in SnelStart
Excel-kasboek importeren in SnelStart