U bent hier: S for Software » Weblog

S for Software Blog

rss

S for Software is specialist in op het gebied van SnelStart. We ontwikkelen standaard producten ter aanvulling op SnelStart, en maatwerk voor klanten met specifieke wensen. Op dit blog plaatsen we artikelen om onze kennis te delen en voorbeelden van door ons gerealiseerde maatwerkoplossingen.


SnelStart 12 voor koppelingen

Let op, dit artikel is geschreven voor ontwikkelaars van software / koppelingen met SnelStart. Daardoor is het wat technisch van aard.

Als alphatester en businesspartner van SnelStart zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling en release van SnelStart 12. Begin maart hebben we daarom ook de eerste tests gedaan met de alpha-versie. Vanuit die test konden we de impact bepalen voor onze producten.

Omdat we diverse standaard pakketten hebben als aanvulling op SnelStart, én er ook een groot aantal maatwerkkoppelingen bij klanten draait, kon de impact voor ons erg groot zijn. Gelukkig waren we op de hoogte van de overstap van MDB naar LocalDb, zodat we ons hier alvast op konden voorbereiden.

SnelStart 12: Gateway en Dabasekoppeling (LocalDb / ODBC)

Voor het testen van SnelStart 12 op Gateway en ODBC, hebben we twee van onze applicaties (AdminView en S-Connect) aangepast. De impact is ons erg meegevallen. De migratie verliep soepel en de benodigde aanpassingen zijn beperkt. Een compliment voor SnelStart dus! In maatwerkproducten kan de impact in veel gevallen zelfs nihil zijn. Is het maatwerk geschreven voor SQL Server, dan hoeft er voor SnelStart 12 in principe helemaal niets te worden aangepast. Alleen bij MDB-koppelingen moet een aanpassing worden gedaan.

Aanpassingen AdminView voor SnelStart 12

AdminView maakt geen gebruik van de SnelStart Gateway, maar heeft alleen een directe koppeling met de database. Die is bekend onder de naam ODBC-koppeling, hoewel er ook weer geen gebruik wordt gemaakt van ODBC, maar gewoon van de .NET OleDbConnection-provider.

Gebruikersinterface

Voor het koppelen van administraties aan AdminView hebben we enkele schermen moeten aanpassen. Waar de keuze eerst was tussen SQL en MDB, is hier nu LocalDb aan toegevoegd. Verder hebben we bij LocalDb een keuzelijstje moeten toevoegen om de mdf-bestanden (Lokale administraties) uit de gekozen map te laten zien.
SnelStart 12 - koppeling AdminView

Code

In onze code en configuratie hebben we een administratietype ‘Lokaal’ toegevoegd (door de bool te vervangen door een enum). Vervolgens op één plek de code aangepast voor het opbouwen van de connectiestring, om de juiste connectiestring voor LocalDb terug te geven. In deze code hebben we voor onze gebruikers een soepele overstap ingebouwd. Als administratietype MDB is, en het .mdb-bestand niet meer bestaat maar er in dezelfde map wel een .mdf-bestand bestaat, zetten wij de koppeling automatisch om.

SQL-Queries

In AdminView ondersteunen we zowel MDB als SQL voor rapportage. Daardoor hebben we de SQL-queries er dubbel in zitten, vanwege het syntax-verschil tussen beiden. Voor LocalDb hebben de dus alleen hoeven aanpassen dat hier de SQL-Server-variant wordt aangeroepen.

Voor de langere termijn maakt deze migratie ons heel blij, omdat we dan geen MDB-queries meer hoeven te onderhouden (met bijbehorende performanceproblemen)

Aanpassing S-Connect (SnelStart-koppeling webshops)

Een ander product van ons is S-Connect. Een applicatie voor het automatisch uitwisselen van gegevens tussen SnelStart en externe systemen, vooral voor webshops.
S-Connect maakt net als AdminView gebruik van een directe databasekoppeling voor het uitlezen van gegevens uit SnelStart. Maar daarnaast ook van de SnelStart Gateway.
SnelStart 12 koppeling webshop

Om niet in herhaling te vallen houd ik het hierover kort. De aanpassingen rond databasekoppeling en gebruikersinterface zijn hetzelfde. Voor de koppeling met de Gateway hoefden we slechts één ding aan te passen: de code voor het openen van de administratie. Het administratietype Lokaal moet worden behandeld als MDB.  In onze bestaande code zijn dus enkele vergelijkingen toegevoegd. De code voor het initialiseren van de Gateway in SnelStart 12 wordt dan zoals in onderstaande afbeelding.
SnelStart koppeling Gateway

Testdag SnelStart 12 op 11 maart 2014

Op dinsdag 11 maart was er een eerste testdag met een groep alphatesters. Op deze dag hebben we bovenstaande koppelingen al kunnen demonstreren.
Bekijk het filmpje van deze demo.

Filmpje koppelingen SnelStart 12

S-Connect heet in het filmpje inVerbinding. Een signaal dat we die dag wilden afgeven om onze prettige samenwerking met SnelStart te benadrukken.

Conclusie: soepele overstap naar SnelStart 12

Zoals uit bovenstaande is af te leiden, was de inspanning voor het aanpassen van AdminView en S-Connect zeer beperkt. Andere applicaties moeten we op dit moment nog doen, maar dat is vooral een kwestie van doen.
Verder kunnen we onze gebruikers heel soepel (zeg maar ongemerkt) laten overstappen.

Wat tot slot ook niet onbelangrijk is: we blijven (vooralsnog) volledig compatibel met vorige SnelStart-versies. Dus ook gebruikers die nog niet met SnelStart 12 werken, kunnen de laatste versie van onze software gebruiken, ook als ze nog op MDB werken.

Al met al wat ons betreft een prettige overstap en een mooie verbetering!
b i u citaat


CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in
Reactie opslaan
0 Reacties
SnelStart 12 koppelingen database en Gateway
SnelStart 12 koppelingen database en Gateway

Excel-kasboek importeren in SnelStart
Excel-kasboek importeren in SnelStart