De beste software leverancier(s) kiezen in 6 stappen

Door Lisa Kreijfelt, Gepost op: 2-mei-2019 16:40:52 Commentaar

Uw onderneming groeit. Met die groei merkt u dat processen ingewikkelder worden of dat het lastiger is om inzicht te krijgen in cijfers. Het automatiseren van processen kan enorm helpen. Om deze processen te automatiseren is software nodig. Software automatiseert niet alleen processen, maar geeft ook inzicht in wat goed en minder goed gaat in uw organisatie. Dat kan van grote waarde zijn om te kunnen groeien of om groei door te zetten. Hoe kies je de juiste software die past bij jouw bedrijf? Software die je echt werk uit handen neemt in plaats van dat je extra moeite moet doen om de software te gebruiken?

 

Welke producten kan een software leverancier leveren?

Softwarebedrijven kunnen standaard- en/of maatwerkoplossingen leveren. Welke oplossing uw voorkeur heeft, is afhankelijk van uw wensen. Dat kan een app zijn, een koppeling tussen programma’s die u gebruikt, software wat uw logistieke proces automatiseert of een rapportagetool die inzicht geeft in gegevens die beschikbaar zijn in uw organisatie. Binnen software oplossingen zijn er nog meer mogelijkheden.

Wat u ook nodig heeft, waarschijnlijk zijn er meerdere leveranciers die soortgelijke software aanbieden. Hoe kies je een betrouwbare software leverancier die ook een goede kwaliteit levert?

 

Het vinden van de juiste leverancier: 6 tips

1. Waar moet de software mij bij helpen?

Beschrijf kort maar krachtig tegen welk probleem u aanloopt en wat de software voor u moet oplossen. Schrijf alles wat in u opkomt op. Het is geen probleem als er meerdere zaken zijn waar u tegenaan loopt. Vervolgens kunt u alle punten opsplitsen op prioriteit; welke zaken móet u hebben en welke zaken zijn fijn om te hebben, maar niet per se noodzakelijk.

Een goede situatieschets helpt u kritisch te kijken naar alle mogelijke oplossingen. Zo is het makkelijker om de oplossing te kiezen die bij uw bedrijf past.

 

2. Zoek niet alleen op Google, maar denk ook aan lokale aanbieders

Grote bedrijven domineren de zoekresultaten van Google, terwijl het soms prettiger is om zaken te doen met een bedrijf in de buurt. Dat ze niet bovenaan staan in Google, wil niet zeggen dat ze er niet zijn.

 

3. Vraag aan anderen welke leverancier zij aanraden

Schroom niet om rond te vragen bij andere (lokale) ondernemers, uw familie, kennissenkring of sportvereniging met welke software leverancier zij goede ervaringen hebben. Wellicht hebben zij nog tips voor u.

 

4. Spreek met meerdere leveranciers over de mogelijkheden

Maak eerst een grove lijst met alle mogelijke leveranciers. Hoe groot de lijst van mogelijke leveranciers is, is geheel afhankelijk van uw probleem en hoeveel bedrijven software oplossingen daarvoor geschreven hebben. Ga vervolgens dieper in op het bedrijf en de software die zij leveren. U zou de volgende vragen kunnen beantwoorden:

  • Wat zijn de functionaliteiten van de software die ik wil aankopen?
  • Wat zijn de ervaringen van anderen met deze leverancier?
  • Is de leverancier betrouwbaar?
  • Wat is de kwaliteit van hetgeen de leverancier biedt, in vergelijking met concurrenten?
  • Welke prijs hanteert de leverancier en is dit in vergelijking hoog of laag binnen de sector?
  • Op welke termijn kan de leverancier de software leveren?
  • Is het mogelijk om in termijnen te betalen?

Meer gerichte en inhoudelijke vragen voor softwareleveranciers en op welke vragen u zelf antwoord moet kunnen geven? Download dan het gratis E-book.

 

New call-to-action

 

Na het beantwoorden van deze vragen kunt u een short list maken van alle software leveranciers. Lijst van mogelijke leveranciers klaar? Mooi.

 

5. Vraag een demoversie aan

Voordat u de software aankoopt wilt u natuurlijk weten hoe gebruiksvriendelijk het is en wat u er precies mee kan doen. Vraag daarom een demoversie aan bij de leverancier die bovenaan uw lijstje staat. Bevalt deze? Prima, dan hoeft u niet verder te zoeken. Toch niet helemaal naar wens? Vraag dan een demoversie aan bij de tweede leverancier op uw lijst.

Sluiten alle demoversies niet precies aan op uw wensen? Geen probleem, vaak is er ook maatwerk mogelijk. Geef aan wat u mist in de demoversie. Het softwarebedrijf kan u vervolgens vertellen of/hoe zij u kunnen helpen.

 

6. Vraag een offerte aan of schaf de software aan

Heeft u de proefversie uitgeprobeerd en bent u tevreden met deze standaard oplossing? Dan kunt u de software aanschaffen. Wanneer u maatwerk wilt, kunt u hier een offerte voor aanvragen. Lees goed na of het bedrijf uw wens goed begrepen heeft en of de oplossing die zij beschrijven juist is.

 


Bent u op zoek naar een betrouwbare softwarepartner met toonaangevende ervaring? S for Software helpt ondernemers al ruim 10 jaar om slimmer te werken met het boekhoudprogramma SnelStart. Hiervoor hebben we een mix van standaard software, koppelingen en maatwerkoplossingen.

We gaan graag met u in gesprek over wat wij voor u kunnen betekenen.

 

S-Maat afspraak maken

Meer weten over maatwerk software? Kijk dan https://www.sforsoftware.nl/maatwerk-software