S for Software | blog: alles over aanvullingen op SnelStart

Open Source of maatwerk CMS: wat kiest u voor uw webshop?

Geschreven door Christiaan Blok | 21-jul-2016 6:30:00

Bij het realiseren van een nieuwe webshop komt veel kijken. Het is daarom belangrijk dat u goed voorbereid in gesprek gaat met een bedrijf dat webshops bouwt. Één van de belangrijke vragen van het bedrijf zal zijn: “wilt u een open source CMS of maatwerk CMS?” Voor u als ondernemer zeggen deze termen waarschijnlijk weinig tot niets. Het is daarom van belang dat u vooraf weet wat het verschil tussen deze twee termen is. In dit blog wil ik inzoomen op de verschillen tussen deze twee termen.

 

CMS, wat is dat eigenlijk?

Voordat ik echt ga inzoomen op deze termen, wil ik eerst kijken naar de afkorting ‘CMS’. CMS staat voor content managementsysteem. Deze applicatie maakt het voor mensen (die weinig verstand hebben van ICT) mogelijk om kennis, documentatie en gegevens op het internet te kunnen publiceren. Het invoeren van deze input kan als platte tekst (zonder lay-out). Bezoekers die uw site bezoeken zien de tekst echter mét lay-out. CMS wordt het meest gebruikt voor websites waarop de tekst vaak wordt veranderd, maar waarbij de inhoud vast staat.

Een systeem naar eigen wens: maatwerk CMS

Er worden verschillende soorten content managementsystemen aangeboden. Één daarvan is een maatwerk CMS. Hierbij wordt alles speciaal en naar wensen van uw bedrijf gebouwd. Dit levert vaak hoge kosten op omdat hier veel uren in zitten. Daarnaast kunt u door de personalisatie het systeem niet zomaar meenemen naar een ander bedrijf. Daarom is het belangrijk om vooraf goed te oriënteren en kritisch te zijn voordat u een lange termijn relatie met een bedrijf aangaat.

De voordelen van een maatwerk CMS zijn:

1. Het belangrijkste is natuurlijk dat u zelf kunt kiezen hoe u uw webshop wilt indelen. Doordat u alles speciaal laat bouwen, onderscheidt u zich van uw concurrenten.

2. De opbouw is modulair. Hierdoor kunt u aangeven of u bepaalde elementen (bijvoorbeeld een blog) wel of niet in uw webshop wilt.

3. Doordat u geen overbodige functionaliteiten toevoegt, wordt uw webshop sneller geladen dan andere webshops. Dit is een stukje service voor uw klant.

Open Source CMS: een kwalitatieve, maar goedkope oplossing

Een ander soort CMS wordt ‘Open Source’ genoemd. Bij Open Source software is het mogelijk om de broncode te bekijken en veranderen. Bij Closed Source software is dat juist niet mogelijk. Closed Source software is vaak op licentiebasis en er moet vaak een aanschafprijs voor betaald worden. Voorbeelden van Closed Source software zijn de software van Microsoft of Apple. Voorbeelden van Open Source systemen zijn bijvoorbeeld webshops zoals WooCommerce, Open Cart of Prestashop. Ontdek hier wat de verschillen zijn tussen deze Open Source webshops.

De voordelen van een Open Source CMS zijn:

1. Open Source pakketten zijn in de basis gratis. Updates en upgrades zijn vaak gratis verkrijgbaar of tegen een klein bedrag. Dit bij elkaar maakt Open Source software vaak een goedkope oplossing.

2. Open Source softwareoplossingen scoren vaak erg goed in zoekmachines. WordPress kan per metadata laten zien wat zoekers krijgen te zien als zij het in Google zouden zien. Hierdoor kunt u in één blik bepalen of uw metadata naar wens is.

3. Open Source CMS is vaak makkelijk te koppelen aan uw boekhoudpakket.

4. Het grootste voordeel is dat u onafhankelijk van een partij bent. Hierdoor doet u niet aan kapitaalvernietiging als u verandert van webbouwer of reclamebureau.

We hopen dat we u weer een stapje dichterbij een keuze hebben gebracht. Mocht u nog vragen hebben, maak dan gerust een afspraak om vrijblijvend een kop koffie te komen drinken.